Het verschil tussen Arabica en Robusta

Verschil tussen arabica en robusta bonen

Robusta en arabica koffie, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Maar wat houdt het precies in? Robusta en arabica koffie zijn twee totaal verschillende koffiesoorten. De koffiesoort bepaalt de smaak in je koffie. Maar waar komen de verschillende soorten vandaan?

Koffie wordt door veel mensen als vanzelfsprekend gezien. Maar voor de uiteindelijke koffie in jouw kopje zit heeft het een hele lange weg afgelegd. Het begint natuurlijk allemaal bij de koffiebes. We kennen wereldwijd ruim 50 verschillende soorten koffie, waarvan er maar twee goed zijn voor consumptie. Deze twee soorten bonen komen van de Arabica en Robusta plant.

Arabica koffie is de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor ongeveer 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie. De Arabica plant groeit op extreme hoogte, gemiddeld 1500 meter. De Robusta koffie groeit daarentegen in lager gelegen gedeelten. Doordat de Arabica boon alleen op een bepaalde hoogte en in een bepaald klimaat goed kan groeien is de prijs gemiddeld hoger dan de Robusta.

Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen verschillende dieren en ziekten. Omdat de Arabica planten op extreem grote hoogte groeien, worden deze planten minder blootgesteld aan dieren en ziekten. De Arabica bonen bevatten hierdoor minder cafeïne dan de Robusta bonen. Omdat er minder cafeïne in de Arabica boon zit, kent de boon een vollere en meer gebalanceerde smaak dan de robusta boon.

De robusta plant groeit, zoals eerder vermeld ook in lagergelegen gedeelten. Hierdoor heeft de robusta plant heeft meer cafeine nodig om zichzelf te beschermen tegen mogelijke vijanden. Hierdoor valt ook een stevigere smaak te verklaren. Robusta bonen worden vaak gebruikt wordt voor melkkoffie ’s. Robusta koffie bevat twee keer zoveel cafeïne als arabica bonen.

De gebieden en landen waar de koffieplanten groeien verschillen sterk. De Robusta planten kunnen gemakkelijker in verschillende klimaten groeien. Hierdoor komt Robusta voornamelijk uit Zuid-Amerika. Arabica bonen komen voornamelijk uit hoge gebieden in Midden-Afrika en Azië komen.

De twee verschillende bonen met beide hun verschillende eigenschappen kunnen goed worden gecombineerd.  Zo kunnen er erg veel combinaties gecreëerd worden. In veel melanges worden Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen samengevoegd. De bonencombinatie van deze twee zeer verschillende planten is erg gewild. Zo zorgt zo’n blend voor zowel een uitgesproken smaak als een sterk en opwekkend kopje koffie.

KoppyCoffee gebruikt alleen Arabica bonen van de beste kwaliteit! Onze bonen groeien in de jungle van Laos. De rijke Aziatische jungle grond en het brandproces geeft onze koffie bonen hun karakteristiek smaak!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *